Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. ročník Mysliveckého tábora na Pavlátově louce

6. 8. 2023

V termínu od 8. do 16. července 2023 se na Pavlátovu louku u Nového Města nad Metují sjelo 67 dětí ve věku od 6 do 15 let, aby zde prožily osm dní plných různých soutěží a her se zaměřením na přírodu a myslivost. Děti byly rozděleny do sedmi oddílů, tři oddíly mladších a čtyři starších. Jména oddílů si děti vymýšlely samy, takže jsme tu měli Šišky, Špičáky, Březňáky, Čuníky, Ježkovi oči, Borovičky a Žáby. Každý oddíl si vyrobil i vlastní vlajku. Program tábora byl nabitý od budíčku po večerku. Po celou dobu nás provázela celotáborová hra nazvaná tentokrát S jezevcem Chrujdou. Tábor byl zaměřen nejen na poznávání naší přírody a myslivosti, ale i také na sportovní vyžití a různé aktivity. Náš tábor navštívila řada hostů. Přivítali jsme mezi námi sokolníky, kynology OMS Náchod, záchrannou stanici Stránská, policejního kynologa z Hradce Králové, ornitologa, zástupce LČR a další. Nechyběla stezka odvahy pro mladší i starší, výšlap v okolí tábora v délce cca 18 km s návštěvou malých obůrek se zvěří. Jeden večer pak patřil besedě o Kanadě s Ing. Petrem Vlkem, který Kanadu několikrát navštívil, a i zde lovil. Pátek pak patřil oblíbené naháňce, kde si děti vylosovaly, co budou představovat (zvěř, loveckého psa, honce, střelce). Samotná naháňka pak proběhla ve dvou lečích v přilehlém lese tábora, samozřejmě s výloží a po skončení honu i s výřadem a troubením. Sbírali se prohřešky a večer byl u táboráku myslivecký soud. Děti se tak mohly seznámit s tím, jak naháňka probíhá se všemi poctami a tradicemi. Navštívil nás i šéfredaktor časopisu Myslivost Ing. Jiří Kasina, který si pro děti připravil moderátorskou show, která pobavila nejen děti ale i dospělé. Po celý tábor nás provázela troubením vedoucí oddílu trubačka Ivana Dvořáková, jíž patřil i jeden večer s besedou a ukázkami lovecké hudby. Jeden den také mladší děti tvořily v lese z přírodních materiálů myslivecká zařízení.

Vzhledem k letnímu horku, které nás provázelo po celou dobu tábora, byly do programu zařazeny i vodohrátky, které přinesly dětem nejen osvěžení, ale i zábavu. Jeden den byl věnován také střelbě ze vzduchovky na terč jeřábka, na jezdící terč divočáka, na špejle a z posedu pak na PET lahve. Přijel mezi nás i Ing. Martin Fojt s laserovou střelnicí.

V sobotu pak bylo na řadě vyhodnocení celotáborové hry s předáváním odměn, pamětních listů, pamětních medailí. Každý dostal jako zvláštní cenu porcelánový hrneček s mysliveckým motivem. Na slavnostní vyhodnocení přijel mezi nás i předseda OMS Náchod Petr Urban.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem sponzorům, kteří nás finančně podpořili a bez jejichž pomoci by tábor nemohl být uskutečněn. Dík patří i všem vedoucím a zdravotnici, kteří se o děti po celý pobyt starali. Na konec lze konstatovat, že další ročník tohoto oblíbeného tábora se opět vydařil a budeme se těšit na jeho další pokračování.

Jitka Vaňková Přibylová, předseda KPK OMS Náchod

 

Náhledy fotografií ze složky Myslivecký tábor 2023