Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. Myslivecký tábor na Pavlátově louce 2020

15. 8. 2022

V pořadí již čtvrtý ročník mysliveckého tábora se konal od 11. do 19. července 2020 na Pavlátově louce u Nového Města nad Metují. Tentokrát se sem sjelo 58 účastníků z celé naší republiky, o které se po celou dobu obětavě staralo 14 vedoucích včetně zdravotnice. Počasí nám přálo až na malé výjimky s deštěm, kdy probíhal „mokrý program“ ve vnitřních prostorách. Děvčata i chlapci měli bohatý program od rozcvičky po večerku. Spoustu her a soutěží na téma příroda a myslivost provázela celotáborová hra s názvem „Z Pavlátky do Krakonošova“. Jejím závěrem bylo hledání pokladu, který jim Krakonoš schoval a museli jej najít za pomoci šifer a indicií. A protože děti byly šikovné, poklad našly a nikdo nepřišel zkrátka. Na táboře nechyběly známé poznávačky bylin a dřevin, plemen loveckých psů, stop atd. Účastníci tábora museli prokázat nejen vědomostní znalosti, ale i praktické. Odlévání stop, stavby miniaturních mysliveckých zařízení z přírodních materiálů v lese, a nakonec i svoji zručnost ve střelbě vzduchovkou na pevný i pohyblivý terč divočáka, pohotovost ve střelbě na laserové střelnici, v lukostřelbě, ve střelbě na balonky z posedu, který vyrobili a přivezli opět Michal a Honza Prouzovi. Součástí táborové hry byla i celá řada sportovního vyžití. Oblíbenou hrou se stal vybíjená, která vyplňovala čas mezi jednotlivými soutěžemi.
Ale nejen hry a soutěže, tábor navštívila i řada hostů se zajímavými tématy. Děti mohly shlédnout sokolníky, policii ČR se speciálně vycvičenými psy na hledání drog a výbušnin. Přijel Jiří Staněk z bažantnice v Dříteči s malými bažantíky, které si mohly děti pohladit, a kynologové z OMS Náchod s jejich předsedou Janem Boučkem, kteří měli pro děti připravený zajímavý program i s vědomostním testem. Jeden večer proběhla i beseda s lesníkem a myslivcem z Orlických hor panem Zatloukalem. Nechyběla ani stezka odvahy a spaní venku pod širákem. Na dobrou noc se před večerkou promítaly Krkonošské pohádky, které se dětem moc líbily a námětem tak zapadaly do celotáborové hry.
Závěrečné vyhodnocení proběhlo v sobotu odpoledne, bohužel za nepříznivého počasí v hale. Zúčastnili se ho i zástupci OMS Náchod, předseda Petr Urban a jednatelka Jana Jirmanová. Dětem i vedoucím byly předány pamětní listy a pamětní medaile. Každý účastník tábora pak obdržel ještě tričko s potiskem, děti s obrázky naší zvěře, dospělí s potiskem jelena s křížem v paroží, symbolem svatého Huberta. Tričko mělo na zádech potisk MT 2020 Pavlátova louka. Trička nám zhotovila členka klubu autorů při ČMMJ Alena Lukešová. Každé z dětí si pak z tábora odvezlo ještě tašku s drobnými odměnami.
Pro nás byla největší odměnou spokojenost a radost dětí. Na otázku, zda přijedou na tábor příští rok, znovu se zvedl les rukou. Tak to nás opravdu potěšilo.
Na závěr bych ještě jednou chtěla poděkovat všem organizátorům a sponzorům tábora. Bez jejich pomoci by tábor nemohl být. Vedoucí svoji činnost provádějí ve svém volném čase na úkor dovolené za radost a spokojenost dětí. Velký dík patří i kuchařkám, které se o nás po celou dobu tábora staraly a jejichž jídlo bylo opravdu výborné. V této nelehké době, kdy se potýkáme s pandemií koronaviru a do poslední chvíle jsme vůbec nevěděli, zda se tábor uskuteční, jsme rádi, že vše proběhlo i za zpřísněných hygienických podmínek v pořádku a bez problémů.

Jitka Vaňková Přibylová

 

Náhledy fotografií ze složky Myslivecký tábor 2020