Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. Myslivecký tábor na Pavlátově louce 2018

15. 8. 2022

V pořadí již druhý myslivecký tábor se konal na Pavlátově louce u Nového Města nad Metují od 14. do 22. července 2018. Sjelo se sem 48 dětí z různých měst a obcí okresu Náchod, Prahy a byli tu i zástupci z Moravy. Krásné prosluněné letní dny, kromě dvou, které nám propršely, nás provázely po celou dobu tábora. Bylo vytvořeno šest oddílů, jejich názvy si děti samy vymyslely, takže jsme měli na táboře Medvídky, Liščata, Vlčata, Kůrovce, Jelence a Jezevce. Děti měly připravený bohatý program zaměřený na naši přírodu a myslivost a nechyběly ani sportovní aktivity. Celotáborová hra o poklad Rampušáka, vládce Orlických hor, přinesla dětem nejen zábavu, ale musely prokázat i svoji zručnost, vytrvalost a vědomosti.
Poznávaly byliny a dřeviny, stopy zvěře, vařily polévku v kotlíku, střílely z luku a vzduchovky, poznávaly naši zvěř, vyráběly oddílové znaky a batikované šátky atd. Děti absolvovaly i celodenní výlet do Broumova, kde jsme navštívili farmu WENET, kde se děti dostaly do přímého kontaktu se zvířaty – lamami, kozami a velbloudy. Následovala i návštěva farmy Sváti Fröde v Martínkovicích, kde si děti mohly pohladit jelena siku japonského, prohlédnout si muflony, daňky a jelence běloocasé. I když celý výletní den nám propršel, děti si odvezly spoustu krásných zážitků.
Tábor navštívila i záchranná stanice Stránská, kde nám její zástupci Ondřej Csik a Petra Gábová předvedli ukázky svých svěřenců – mládě mývala a kuny skalní, sýčka, sovu pálenou, orla skalního, poštolku a výra velkého. Vše si mohly děti pohladit a být tak v přímém kontaktu se zvěří. Nechyběla ani návštěva sokolníka a kynologů, zástupců LČR se jejich programem lesní pedagogiky atd.
Každý den v táboře probíhalo večerní křeslo pro hosta, kde se střídali různí hosté se svým programem a formou besedy se tak mohly děti vždy něco zajímavého dozvědět. Navštívil nás i šéfredaktor časopisu Myslivost Ing. Jiří Kasina, který dětem přiblížil vznik a historii časopisu, jeho nynější podobu s výkladem, jak časopis vzniká.
Jako loni tak i letos proběhla v okolí tábora noční stezka odvahy, která byla rozdělena na dvě části, a to pro mladší kategorii a pro ty starší. Každý den byl zkrátka vyplněn od rozcvičky po večerku nějakou aktivitou, takže děti se neměly opravdu čas nudit. Poslední tečkou za táborem bylo pak vyhodnocení celotáborové hry a jednotlivých soutěží podle oddílů s odměnami všech účastníků. Vyhodnocení se zúčastnil předseda OMS Náchod pan Petr Urban spolu s jednatelkou Janou Jirmanovou. Na závěr patří ještě od nás poděkování všem sponzorům, kteří nás finančně podpořili, a to jmenovitě LČR, ČMMJ, OMS Náchod, LUKO Červený Kostelec a Jiří Staněk, bažantnice Dříteč. Velký dík patří i manželům Vackovým a jejich kolektivu, kteří se o nás po celou dobu pečlivě starali zejména, co se týká dobré kuchyně.
Myslíme si, že tábor splnil opět tak své poslání a věříme a jsme pevně přesvědčeni, podle ohlasu dětí, že příští tábor bude ve své tradici úspěšně pokračovat dál. Děti se zde naučí formou zábavy přírodu nejen znát, ale především se v ní umět chovat.

Jitka Vaňková Přibylová, členka KPK OMS Náchod