Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2013 podruhé

28. 8. 2013

Národní kolo ZST 2013 v Jizbici pod Blaníkem

 

 

Finále letošního ročníku soutěže o Zlatou srnčí trofej se konalo v červenci a srpnu na Benešovsku  uprostřed hlubokých lesů v Jizbici  pod Blaníkem. Krásná příroda i počasí oblažovalo soutěžící v kategorii „ A“ i „ B“. Z celé České republiky se sem sjeli chlapci i děvčata, aby si zde opět změřili své znalosti z přírody a myslivosti. Okres Náchod reprezentovali  letos hned čtyři zástupci. V kategorii „ A“ Matěj Líbal, a v kategorii „B“  Tereza a Zuzana Vlasákovy a Tomáš Chmelík. Tentokrát jsme měli jako okres Náchod opravdu silné zastoupení. Děti se opravdu snažily, soutěž byla sice náročná, ale  jejich výsledky byly opravdu pěkné. V kategorii mladších žáků soutěžilo celkem 42 dětí. Náš jediný zástupce v této kategorii Matěj Líbal, vítěz v kategorii „A“ okresního kola, se umístil na 31.místě. I když byl trochu zklamaný svým výsledkem, nutno podotknout, že je to finále soutěže, kde jsou ti nejlepší účastníci okresních kol z celé republiky. Už jen to účastnit se tohoto dění je velkým úspěchem.

 V kategorii „B“ si nejlépe vedl, jako ostatně už i  v minulých ročnících národního kola,Tomáš Chmelík. Poprvé se účastnil národního kola v kategorii „B“, kde už jsou kladeny opravdu velké nároky na znalosti jak v testech tak i na poznávací stezce. Tomáš skončil na 10. místě z 82 soutěžících.  Je pro nás velkým potěšením, že se z tolika dětí propracoval až do první desítky. O něco málo dál se umístila Tereza Vlasáková, která skončila na 25 místě. Na to, že myslivecký kroužek navštěvovala kvůli jiným školním aktivitám opravdu zřídka a spíš se učila sama, to není špatné. Poprvé se národního kola účastnila v roce 2010 na Křivoklátě, kde skončila v kategorii „A“ na 14 místě z 67 zúčastněných. 

Zuzka, která se účastnila národního kola poprvé skončila na 57 místě. Přechod z kategorie mladších do kategorie starších je přece jen náročný na znalosti. Děti se snažily a svými výsledky opravdu dobře reprezentovaly náš okres. Od  října se znovu rozjíždí náš myslivecký kroužek, tak budeme dále s dětmi pracovat a připravovat je, aby jejich výsledky na příštím národním kole byly zase o něco lepší.

 

                                                                                        Jitka Vaňková Přibylová